Запрошуємо, Гість
Ім'я користувача: Пароль: Запам’ятати мене

ТЕМА: Терморегулятор для вулика

Терморегулятор для вулика 06 лист. 2020 09:15 #1

• Ingenrus
  • Ingenrus аватар
  • Оффлайн
  • I'm here long time
  • Дописи: 143
Доброго дня всім. Зробив за цією схемою терморегулятор, для вуликів на пасіку товаришу. Але ж він регулює температуру від 35 градусів. Але мені потрібно регулювати температуру від 20 до 30 градусів з шагом 0,1 градус. Це ж стосується і вологості, не можливо на таких температурах виміряти вологість. Поворот лотків (точніше, таймер, який є в прошивці) буде використано для управління вентиляцією.Також він буде використовуватись в польових умовах, тому живлення буде від 12 В акумулятора авто. Схема вже зібрана на платі, тому бажано все залишити як є. Ось тільки замість «вологого» датчика найкраще використати датчик DHT22. Якщо буде Ваша ласка, шановний SOIR, допомогти в цьому проекті. Дуже дякую. В додатку схема та вихідники. Індикатор з загальним анодом. Нагрівач (лампочки 12В) буде підключено замість світлодіода НАГРІВ
Долучення:
Увійдіть до облікового запису, щоб писати повідомлення.

Терморегулятор для вулика 06 лист. 2020 14:30 #2

• Soir
  • Soir аватар
  • онлайн
  • Moderator
  • Дописи: 13645
  • Подякували: 5175
  • sxem.org 2019,2021 Respect Author
Ingenrus пише:
В додатку схема та вихідники.
По чужим файлам я нічого не роблю і розбиратися з ними немає ніякого бажання. Тому це може бути тільки новий проект.

Ingenrus пише:
буде використовуватись в польових умовах, тому живлення буде від 12 В акумулятора авто.
Але в описі сказано фазоімпульсний регулятор. Він может бути реалізований тільки в мережі змінного струму. Також в цьому випадку не підходить симістор, як силовий елемент.

Терморегулятор для вулика 06 лист. 2020 14:41 #3

• Ingenrus
  • Ingenrus аватар
  • Оффлайн
  • I'm here long time
Доброго дня. Шановний SOIR, так, це новий проект. Я Вам просто виклав принцип роботи та схему. Симістор не буде використано, це зрозуміло. Використовувати буду вихід на світлодіод НАГРІВ. Ніякого фазоімпульсного регулятора. Звичайний терморегулятор, з гістерезисом від 0.1 до 5 градусів. Гістерезис можна ввести функцією на будь-яку кнопку (тривале натискання). Дякую.

Терморегулятор для вулика 06 лист. 2020 14:48 #4

• Soir
  • Soir аватар
  • онлайн
  • Moderator
Якщо потрібне плавне управління нагрівачем, тоді можно використати ШІМ.

Терморегулятор для вулика 06 лист. 2020 14:50 #5

• Ingenrus
  • Ingenrus аватар
  • Оффлайн
  • I'm here long time
Так, можна використати ШИМ. Ц було б краще.

Терморегулятор для вулика 06 лист. 2020 15:17 #6

• Soir
  • Soir аватар
  • онлайн
  • Moderator
Тоді потрібно переназначати виводи МК. Для ШІМ потрібно вивільнити PB1, або PB2, або PB3.
Крім того, прошу скоригувати опис роботи. Там якось згадується два варіанти - має залишитись один, можливо щось потрібно змінити в алгоритмі і т.п...

Терморегулятор для вулика 06 лист. 2020 15:22 #7

• Ingenrus
  • Ingenrus аватар
  • Оффлайн
  • I'm here long time
А PD1 Чи PD2? Можна?

Терморегулятор для вулика 06 лист. 2020 15:42 #8

• Soir
  • Soir аватар
  • онлайн
  • Moderator
Ні. Там тільки вкл/викл. Або низькочастотний ШІМ.
Останнє редагування: 06 лист. 2020 15:43 від Soir.

Терморегулятор для вулика 06 лист. 2020 16:26 #9

• Ingenrus
  • Ingenrus аватар
  • Оффлайн
  • I'm here long time
Тоді давайте зробимо низькочастотний ШИМ. НА PD3.

Терморегулятор для вулика 06 лист. 2020 19:06 #10

• Soir
  • Soir аватар
  • онлайн
  • Moderator
Зібрав проект. Прошивка поки що нічого не вміє, окрім індикації температури і вологості (переключення кнопками PLUS або MINUS). Перевірте правильність схеми. Якщо є можливість, то і її працездатність.

Для подальшої роботи мені потрібен уточнений опис алгоритму роботи.
Долучення:
Останнє редагування: 07 лист. 2020 17:15 від Soir. Причина: Обновление прошивки.

Терморегулятор для вулика 06 лист. 2020 19:49 #11

• Ingenrus
  • Ingenrus аватар
  • Оффлайн
  • I'm here long time
Дякую, шановний SOIR. Так, в Proteus прошивка працює.
Вихід ALARM_1 (11 pin) - буде підключено світлодіод, сигналізація про несправний датчик або DS18B20, або DHT22.
Вихід ALARM_2(12 pin) - буде піключено реле, яке буде вимикати аварійно нагрівач у разі пробою потужного транзистора управління нагрівачем. Реле з нормально замкненими контактами. В меню буде пункт "АВР" - температура аварійного вимикання. Гістерезис на вимикання - 2 градуси.
Вихід FORWARD (2 pin) - буде підключено реле, яке буде вмикати вентилятор провітрювання.
В меню можна зробити пункти: пункт "ВЕН" - час роботи в секундах, наприклад "050" - 50 секунд, максимум 999 секунд; пункт "ПАУ" - час при якому вентилятор буде вимкнений в хвилинах, наприклад "001" - 1 хвилина, максимум 999 хвилин. Таймер повинен бути циклічним.
Гістерезис - регульований, в меню "ГС" - можливість установки від 0,1 до 5,0 градусів.
Вологість - регульована, в меню "ВЛ" - можливість встановлення порогу від 20 до 80%, гістерезис незмінний і запрограмований на 5%. Вихід управління - HUM (28 pin).
Вихід на низькочастотну ШИМ - Pin6. Зараз це Pin5/
Фукції кнопок входу в налаштування - на ваш розсуд, кнопка SET може бути з довгим утриманням. Зміна параметрів - "+" та "-".
Щиро дякую.

Терморегулятор для вулика 06 лист. 2020 22:02 #12

• Soir
  • Soir аватар
  • онлайн
  • Moderator
Обновив прошивку. В ній добавлено налаштування. Вибір групи параметрів - утримання кнопки SET понад 1,5 сек. В групі вибір параметру - коротке натискання SET. Надписи трохи по іншому. Але можете сказати як зробити краще або зрозуміліше для Вас.

Подивіться, як все це виглядає. Що не так - пишіть, що не зрозуміло - питайте.

Терморегулятор для вулика 07 лист. 2020 14:15 #13

• Ingenrus
  • Ingenrus аватар
  • Оффлайн
  • I'm here long time
Доброго дня, шановний SOIR! Прошивку перевірив, є проблема з таймером включення вентилятора. Відлік ведеться в хвилинах, а треба в секундах. Це тільки для режима включення "ON". В режимі OFF відлік іде в хвилинах, тут все добре. Далі буду перевіряти в режимиі нагріву. Дякую Вам.

Терморегулятор для вулика 07 лист. 2020 14:27 #14

• Soir
  • Soir аватар
  • онлайн
  • Moderator
Зробив секунди.

Терморегулятор для вулика 07 лист. 2020 16:12 #15

• Ingenrus
  • Ingenrus аватар
  • Оффлайн
  • I'm here long time
Дуже вдячний Вам, друже SOIR! Все працює добре. Відлік режиму ON в секундах. Ось тільки замітив такий баг: в якийсь період часу лампочки можуть десь на 0,2 сек засвітитись на всю потужність. Це було 1 годину роботи 2 рази. І світлодіод ALARM мигає, теж без якоїсь закономірності. Він, я так зрозумів, повинен горіти при проблемі з датчиками температури або вологості? А так взагалі все працює добре. Дякую.

Терморегулятор для вулика 07 лист. 2020 17:23 #16

• Soir
  • Soir аватар
  • онлайн
  • Moderator
Обновив прошивку. Вона ще потребує тестувань, але в мене поки що макет занятий. Якщо будуть якісь проблеми, тоді вже з неділі сам займусь тестуванням.
Поки що зверніть увагу, на світлодіод ALARM. Я ще подумаю, яким чином розділити індикацію помилки в роботі датчика вологості і температури.
Також постарайтесь встановити закономірність помилок чи збоїв у роботі лампи - при якій вихідній потужності вони виникають. До речі, в основному вікні програми можна вивести вихідну потужність у процентах (символ Р у старшому розряді).
Можна ще зробити ручний режим роботи, якщо це потрібно. Можна добавити обмеження потужності, якщо...

Терморегулятор для вулика 07 лист. 2020 18:03 #17

• Ingenrus
  • Ingenrus аватар
  • Оффлайн
  • I'm here long time
Так, добре. Я зрозумів, що Р це потужність в процентах. Я буду спостерігати, щодо блимання ламп. Коли вже буде якась закономірність, тоді, можливо і зробите ручний режим... Поки що буду спостерігати. Дякую вам.

Терморегулятор для вулика 07 лист. 2020 18:22 #18

• Soir
  • Soir аватар
  • онлайн
  • Moderator
Ні, ручний режим я пропоную якраз для виявлення таких закономірностей. Тому що, скоріш за все, такі збої в роботі відбуваються при певній потужності.
Модератори: wolf2000, Vakula, Айнцвайдрайченко, Soir