Запрошуємо,
Гість
|
ТЕМА: Тестер стабілітронів
Тестер стабілітронів 03 серп. 2020 19:31 #1
|
Логіка роботи така. Частота фіксована 2 кГц, скважність 50 % , не регулюється. Верхня межа вольтметра 340,0 вольт, добавити кому, для відображення десятих вольта.При подачі живлення вольтметр працює, генератор відключений, світиться світлодіод *стоп* (порт РD3). При натисканні кнопки *Пуск* ( порт PВ 4) , світиться світлодіод *пуск* ( порт PD2), світлодіод *стоп*на порту PD3 гасне , запускається генератор і накачує напругу в накопичувальний конденсатор. При підключенні стабілітрона, напруга просідає, генератор працює , накачуючи напругу, вольтметр фіксує напругу на стабілітроні. При натисканні кнопки *Стоп*, генератор зупиняється, світло діод *пуск* гасне, світло діод *стоп* світиться вольтметр продовжує фіксувати напругу на виході.
Як бонус у нас вийде ще вольтметр. При підключенні до щупів для підключення стабілітрона, можна біде вимірювати напругу постійного струму до 340 вольт. Можливо щось можна зробити краще,мені в голову нічого не приходить. Тепер по нашому діалогу.Soir пише: 1. До 999,9 вимірювати контролер не вміє. Як і до 400,0, як і до 3000. Він може вимірювати тільки до 1000 одиниць (1023, якщо точніше). Зрозумів і запам'ятаю. Тоді верхній діапазон 340 вольт, 1023 ділимо на три. Так буде нормально? Якщо після коми цифри теж будуть від фонаря, то кому не виводимо.Soir пише:
2. По запропоновану Вами способу, при підключеному стабілітроні, генератор буде накачувати напругу, поки щось не лусне. Викидаємо контроль напруги зовсім. Контролер тільки запускає генератор при натисканні кнопки *Пуск* і зупиняє. По моїй схемі, підбор R 24 чудово обмежує напругу зверху на необхідному рівні.Перевірено в роботі на тестері пробою напівпровідників. Я би залюбки добавив ще один дільник і завів контроль вихідної напруги на інший порт,і не проти подвійного діапазону вимірювання, якби у мене не була вже повністью зібрана плата. Я її ледь дотравив, хлорне залізо вже видихалось.
Долучення:
|
Останнє редагування: 03 серп. 2020 19:48 від Bat1978.
Увійдіть до облікового запису, щоб писати повідомлення.
|
Тестер стабілітронів 03 серп. 2020 20:15 #2
|
Щось не зрозомілий "вхід вольтметра" на схемі.
При такому великому номіналі резистора R23 стабілітрон VD9 може вносити значну похибку в вимірювання. Bat1978 пише: Тоді верхній діапазон 340 вольт, 1023 ділимо на три. Так буде нормально? Нормально. Діапазон можна і до 999, тільки трохи меншою буде стабільність останнього знаку, принаймі, теоретично, а можливо і ні.Можна 340 і з десятими, вони не будуть «від фонаря», але будуть як залишок від ділення 1023 на 3, тобто кратні 3. Також можу для спроби і повторити спосіб отримання десятих із попереднього проекту, а Ви вже подивитесь, наскільки вони стабільні і схожі на правду. Але логічно, щоб верхня межа була не нижчою максимальної напруги генератора. Bat1978 пише: Викидаємо контроль напруги зовсім. Тут можна розрулити так: для роботи генератор програма бере миттєві значення напруги, а для показів - усереднює.Тоді контроль можна залишити, на випадок, якщо напруга зросла до максимуму. І якщо Ви впевнені, що генератор не зможе фізично розвинути критичну напругу, то все-таки можна залишити автоматичне регулювання ширини імпульсів для стабілізації максимальної напруги. |
Останнє редагування: 03 серп. 2020 20:16 від Soir.
|
Тестер стабілітронів 03 серп. 2020 21:09 #3
|
Soir пише:
Щось не зрозомілий "вхід вольтметра" на схемі. Це мав бути зовнішній вхід. Не звертайте уваги, це другорядне. На даний момент на платі нічого такого не має.Soir пише:
При такому великому номіналі резистора R23 стабілітрон VD9 може вносити значну похибку в вимірювання. Міняв на 1 МОм, різниці не помітив. Але заміню, на схемі є позначка, що треба підбирати. Точні номінали напишу коли все запрацює.Soir пише: Можна 340 і з десятими, вони не будуть «від фонаря», але будуть як залишок від ділення 1023 на 3, тобто кратні 3. Тоді десяті хай будуть.Soir пише:
Також можу для спроби і повторити спосіб отримання десятих із попереднього проекту, а Ви вже подивитесь, наскільки вони стабільні і схожі на правду. Не треба. Я і в тому проекті не впевнений, чи там все точно показує. Немає змоги перевірити, та й і точності великої там не треба було.Soir пише:
Але логічно, щоб верхня межа була не нижчою максимальної напруги генератора. В тому генераторі *чорти* живуть ![]() Soir пише: Тоді контроль можна залишити, на випадок, якщо напруга зросла до максимуму. І якщо Ви впевнені, що генератор не зможе фізично розвинути критичну напругу, то все-таки можна залишити автоматичне регулювання ширини імпульсів для стабілізації максимальної напруги. Ні, давайте туди вже не лізти. Там досить складно регулювати. Я генератором зменшую скважність з 60 % до 30, напруга не міняється. Зменшується тільки струм споживання.Далі з 30 і меньше, змінюється дуже різко. Наступимо знову на старі граблі з попереднього проєкту. Резистор чудово справляється з обмеженням напруги, він підрізає амплітуду меандру, обмежуючи відкривання силового транзистора. Транзистор при таких токах холодний, тож можна вважати що там все добре. На крайній випадок для підстраховки, можна поставити 1.5KE400A . |
Останнє редагування: 03 серп. 2020 21:12 від Bat1978.
|
Тестер стабілітронів 03 серп. 2020 21:35 #4
|
Bat1978 пише:
Ні, давайте туди вже не лізти. Там досить складно регулювати. Ну, як хочете. Але ж той проект працює і в ньому ширина імпульсів регулюється при тестуванні. Чи є якісь проблеми?P.S. Bat1978 пише: …якби у мене не була вже повністью зібрана плата. Я її ледь дотравив, хлорне залізо вже видихалось… Тобто, Ви будете використовувати одну і ту ж плату для обох проектів? При необхідності перепрошивати, чи міняти контролери? |
Останнє редагування: 03 серп. 2020 21:38 від Soir. Причина: Дополнение.
|
Тестер стабілітронів 03 серп. 2020 22:20 #5
|
Soir пише:
. Але ж той проект працює і в ньому ширина імпульсів регулюється при тестуванні. Чи є якісь проблеми? Там все працює, але скільки прийшлось налаштовувати і переробляти прошивку і скільки було перепробувано трансформаторів. Складність програмного регулювання в даному випадку полягає в тому, що вихід з дроселя ( трансформатора) майже ні на що не нагружений. Нагрузка в 1-2 ма, дуже мала. Регулюється реально дуже в малому відрізку діапазону ШИМ і при цьому напруга змінюється ривками. Коли на виході є якась прийнятна нагрузка, регулювання стає плавне. В подібних приборах викоростивоють ТЛ 494 або інші ШИМ регулятори. Якщо дивитися осциллографом, то там видно, що для того щоб втримати напругу на холостому ходу, вони взагалі зупиняють подачу імпульсів. У нас складність щей у тому, що мала напруга живлення. При живленні 9-12 вольт, регулювати набагато простіше. Я писав вище, що на генераторі змінюю скважність з 60 до 30% а напруга одинакова на виході. Потім дуже різке зниження, відразу з 380 до приблизноо 200 вольт. Потім зупиняється на 70 вольт і стає в нуль, тільки коли зовсім зупиняю подачу ШИМ.Soir пише:
Тобто, Ви будете використовувати одну і ту ж плату для обох проектів? При необхідності перепрошивати, чи міняти контролери? Ні, що Ви. Той проект вже повністю доведений до робочого стану, має свою плату і чекає високовольтних конденсаторів з меншими габаритамим. Далі оформлення в корпус.Під цей тестер розведена і виготовлена своя плата, по схемі що виклав сюди. Я не люблю макетні плати, відразу все роблю на друкованій, текстолітовій.Навіть якщо є якісь недоліки, відразу коригую в програмі, змінюю, добавляю, міняю розташування деталей.Друга плата вже буде така як треба. |
|
Тестер стабілітронів 04 серп. 2020 12:07 #6
|
Bat1978 пише:
Під цей тестер розведена і виготовлена своя плата, по схемі що виклав сюди…. Чому б під другу плату не зробити більш розширений функціонал?Друга плата вже буде така як треба. Проект в архіві. Поки що з десятими, подивіться наскільки вони там потрібні. Генератор працює тільки по кнопках, якщо потрібна якась автоматика - пишіть. І даремно Ви відмовляєтесь від програмних налаштувань. Знову ж таки можна розширити функціонал і спростити підбір резисторів в дільнику. Може і ще щось цікаве можна придумати…
Долучення:
|
|
Тестер стабілітронів 04 серп. 2020 14:47 #7
|
Soir пише:
І даремно Ви відмовляєтесь від програмних налаштувань. Знову ж таки можна розширити функціонал і спростити підбір резисторів в дільнику. Може і ще щось цікаве можна придумати… Тепер щодо програми. Все працює, правда підібрати резистори під точні покази важкувато. Поки в дільнику стоїть змінний резистор. Нелінійність на початку шкали трохи є, але це і не дивно, бо дуже великий діапазон. Так наприклад напругу 15 вольт показує як 12.Але вже з 20 вольт все стає нормально і по мультиметру не сходиться тільки на кілька десятих вольта. Можливо на малих напругах вплив викликає той стабілітрон , який захищає вхід з дільника. Дільник знов поставив на 10 МОм, бо інакше він просаджує напругу. Але основна задача цього тестера, це стабілітрони з 30- 50 по 120 вольт. З цим він справляється дуже добре. |
|
Тестер стабілітронів 04 серп. 2020 15:10 #8
|
Що стосується контролю за батареєю, то тут цілком достатньо і такого МК. Все інше потребує не стільки більш потужного контролеру, скільки цілком іншої схеми. І ця схема буде на декілька порядків складнішою. Якщо, звичайно, мова йде про високі напруги.
А до +5V китайці вже все давно придумали і недорого коштує. Bat1978 пише: Можливо на малих напругах вплив викликає той стабілітрон , який захищає вхід з дільника. Тимчасово відключіть його для перевірки так це, чи ні. |
Останнє редагування: 04 серп. 2020 15:12 від Soir.
Користувачі які сказали Дякую: Bat1978
|
Тестер стабілітронів 04 серп. 2020 20:01 #9
|
Стабілітрона не відключав. Поставив дільник 5.1МОм х 36.2 ком і нижній діапазон підтянувся до норми. Працює чітко, мені сподобалось. Наскільки точно показує, не знаю. Маю два тестери і два показують по різному. Наприклад напруга у 48 вольт на одному власне 48, на другому 47.1.Різниця між ними майже 1 вольт. Якщо вже там така різниця, то можна вважати що точність у тестера відмінна. Йду проектувати корпус для 3д друку. Потім якщо не забуду, сфоткаю результат і викладу плати для повторювання.
Soir вам величезне ДЯКУЮ!!!. |
|
Модератори: wolf2000, Vakula, Айнцвайдрайченко, Soir