Запрошуємо, Гість
Ім'я користувача: Пароль: Запам’ятати мене

ТЕМА: Резервне живлення - розігрів MOSFET

Резервне живлення - розігрів MOSFET 28 квіт. 2023 13:47 #1

• plasmacut
  • plasmacut аватар
  • Оффлайн
  • habitue
  • Дописи: 234
  • Подякували: 13
Спаяв таку схему для резервного джерела. В її складі понижуючий (StepDown) перетворювач на XL4015 з функціею обмеження струму та схема контролю від перерозряду акумулятора, який на схемі не показаний. Випробування провожу без акумулятора. На перетворювачі я виставляю напругу 13.8в, та обмеження струму приблизно 1.5А. Якщо обмеження струму немає, все працює добре. Тобто на виході перетворювача напруга не змінюється (13.8в) та струм десь приблизно 1А. Транзистор V3 практично холодний навіть без радіатора. Падіння напруги на ньому приблизно 0.15В. Але якщо збільшити струм до рівня обмеження (1.5А), напруга на виході перетворювача зменшується приблизно до 10-11В. У цьому разі падіння напруги на MOSFET транзисторі починає досить різко збільшуватися і становить вже приблизно 2В. Йде швидкий розігрів транзистора. Він розжарюється як "пічка". Я гадаю, що транзистор у цей момент не повністю відкритий та переходить у лінійний режим роботи, який зпричинений зниженням напруги на ньому

. У мене питання: як позбавитися цього явища навіть при зниженні напруги? Може варто застосувати LogicLevel Mosfet?
Останнє редагування: 28 квіт. 2023 13:49 від plasmacut.
Увійдіть до облікового запису, щоб писати повідомлення.

Резервне живлення - розігрів MOSFET 28 квіт. 2023 14:19 #2

• seawar
  • seawar аватар
  • Оффлайн
  • Користувач
  • Дописи: 17
  • Подякували: 2
Я так розумію, що при зниженні напруги навантаження повинно відключитись. Схемі не вистачає крутизни, транзистор закривається занадто плавно, тому й гріється. Спробуйте зменшити резистор R20, або ж замінити його послідовною ланкою стабілітрон+резистор. Наприклад, стабілітрон на 6,2 вольта+резистор 1М.

PS: А взагалі, оцим обмеженням струму Ви заганяєте схему в нештатний режим. При отих 10-11 вольтах транзистор повинен закритися й знеструмити навантаження, щоб не висадився АКБ. А замість АКБ - ДЖ з обмеженням струму. Транзистор починає закриватись, струм зменшується, напруга росте й знов відкриває транзистор. В результаті маємо якусь точку з лінійним режимом. Тут щось з логікою треба вирішувати - наприклад, при роботі від ДЖ затвор 4905 примусово садиться на масу за допомогою додаткового транзисторного ключа повз ТЛ431..

Останнє редагування: 28 квіт. 2023 15:44 від seawar.
Користувачі які сказали Дякую: plasmacut

Резервне живлення - розігрів MOSFET 28 квіт. 2023 16:19 #3

• plasmacut
  • plasmacut аватар
  • Оффлайн
  • habitue
Схему брав з Радіо №1, 2012. Там вказано що вхідна напруга 7-20в, а у мене проблеми починаються приблизно з 11В. Автор пише, що працювало навіть з вхідної напруги 5В. Щоправда я застосовую IRF9540, а не IRF4905. Мені потрібно щоб працювало не більше чим з 10.7В.

Резервне живлення - розігрів MOSFET 28 квіт. 2023 16:57 #4

• seawar
  • seawar аватар
  • Оффлайн
  • Користувач
Давайте визначимось з основними задачами - для чого Вам ця схема взагалі? Щоб що? Чому просто не підключити навантаження до живлення без всяких схем?

Резервне живлення - розігрів MOSFET 28 квіт. 2023 18:50 #5

• mibic77
  • mibic77 аватар
  • Оффлайн
  • habitue
  • Дописи: 193
  • Подякували: 35
  • sxem.org Sponsor 2019
plasmacut.Я цей варіант тестував-розпаяв,теж не вдалось використати.Вам в цій темі подав свою схему,яка працює.При зникнені 220в мережі реле розмикаеться-жевлення надходить від акб,при розряженні ключ "SI4835DY, (4835D), MOSFET транзистор P канал-з материнки якогось ноутбука" закриваеться.Кнопкою необхідно запустити тільки при заміні на іншу акб.В вашій схемі тл431 бере напругу і з виходу і входу-це і є на мою думку "глюком".
Схема в архіві в тій Вашій темі.
...

Резервне живлення - розігрів MOSFET 28 квіт. 2023 20:57 #6

• plasmacut
  • plasmacut аватар
  • Оффлайн
  • habitue
seawar ця схема мені потрібна для резервоного живлення Wi-Fi роутера. Акумулятор 12в, 7-9 а/ч треба держати зарядженим. Якщо пропаде світло, треба автоматично перевести на живлення від акумулятора, але якщо він сильно розрядиться, то треба його відключити, щоб не вивести його з ладу. Схема повинна мінимально чи зовсім не споживати, якщо акумулятор буде розряджений, тому, щоб зовсім не зіпсувати його струмом споживання самої схеми протягом довгого часу.
mibic77 Може пам'ятаєте які були проблеми у схемі, яку я та ви робили? Полєвік використати заманливо, тому що йому не потрібно живлення, як наприклад для реле. Дякую за Вашу схему. Я її одразу подивився, але на мою думку вона має недоліки. Так наприклад два послідовних перетворювача після акумулятора, один з яких повищаючий. Він має досить низький ККД. Тобто енергія акумулятора буде витрачатися не зовсім економно. Може доцільно використати SEPIC перетворювач? Поясніть чому використовується транзистор та реле одночасно.
Рішень може бути багато, але 100% досконалих мабуть не буває.
Останнє редагування: 28 квіт. 2023 21:01 від plasmacut.

Резервне живлення - розігрів MOSFET 28 квіт. 2023 21:19 #7

• seawar
  • seawar аватар
  • Оффлайн
  • Користувач
plasmacut пише:
seawarАкумулятор 12в...якщо він сильно розрядиться, то треба його відключити, щоб не вивести його з ладу...
Ну, тобто при десь 11 вольтах на акумуляторі транзистор закриватиметься, відключаючи навантаження. Це не "проблема", це і є нормальна робота цієї схеми.

Резервне живлення - розігрів MOSFET 29 квіт. 2023 10:33 #8

• plasmacut
  • plasmacut аватар
  • Оффлайн
  • habitue
реально выходить так: схема включається нормально. Додаю навантаження за рахунок дротового резістора. Коли спрацьовує обмеження струму блока живлення, його напруга зменшується. При цьому світлодіод HL1 зменшує яскравість та згасає, що говорить про те, що TL431 закритий. Проблеми починаються з моменту зменшення яскравості та згасання світлодіоду. Падіння напруги на мосфеті з 100-200мВ досить різко стають 2 та більше вольт, при цьому струм через навантаження залишається таким, як встановлено дротовим резістором. Тобто мосфет не може закритися, незважаючи на те, що TL431 закрився. Я підбирав резістори R16, R20 та ставив другий Mosfet. Результат той самий. Спробую такі варіанти: налаштувати схему при живленні 10-11в без обмеження току та подивлюсь як воно працює. Також поставлю додатковий біполярний транзістор для закриття мосфету. У деяких подібних схемах таке рішення зустрічається.

Резервне живлення - розігрів MOSFET 29 квіт. 2023 12:39 #9

• mibic77
  • mibic77 аватар
  • Оффлайн
  • habitue
  • Дописи: 193
  • Подякували: 35
  • sxem.org Sponsor 2019
plasmacut пише:
Може пам'ятаєте які були проблеми у схемі, яку я та ви робили?...Поясніть чому використовується транзистор та реле одночасно.
Рішень може бути багато, але 100% досконалих мабуть не буває.
1.В моїй схемі тл431 бере напругу тільки з виходу.При закриті мосфета він більше не відкриється,а в Вашій -при закриті напруга на вході зростає(тотожньо старому аккумулятору,з великим внутр.опором) і тл431 робить мабуть спроби відкрити мосфета.

2.Для того і реле,при появі 220в спрацьовує,шунтуючи схему захисту від перерозряду.Ключ з реле від акб не забирають енергії при відсутності мережі.Спробуйте.Можливо спростити схему,обійтись без реле.небуло часу для роздумів,дослідів(я його зліпив,що було під рукою).На перетворювачі не звертайте уваги.
Можна в цій схемі,що нижче-приєднати оптопару замість пускової кнопки,теж повино працювати,тільки конденсатор добавити(десь читав) між S-G мосфет обов"язково невеликої ємності.
...
Останнє редагування: 29 квіт. 2023 13:33 від mibic77.

Резервне живлення - розігрів MOSFET 29 квіт. 2023 14:07 #10

• seawar
  • seawar аватар
  • Оффлайн
  • Користувач
Схема ТС тим і приваблива, що при відновленні напруги (з"явилося 220, запрацював БЖ) живлення відновиться автоматично, без натискання кнопки. Іноді це критично.
PS: А ширина оцього "вікна" (гістерезис) між порогами вимкнення і увімкнення визначається резистором Р20. Я вже пропонував ним погратися.
Останнє редагування: 29 квіт. 2023 14:27 від seawar.
Модератори: wolf2000, Vakula, Айнцвайдрайченко, Soir