Запрошуємо, Гість
Ім'я користувача: Пароль: Запам’ятати мене

ТЕМА: І знову ШИМ

І знову ШИМ 15 лют. 2023 20:29 #1

• rar
  • rar аватар
  • онлайн
  • Harness is online
  • Дописи: 33
  • Подякували: 1
Доброго вечора шановні форумчане. Про ШИМ вже багато е статей та рішень але простих все ж не вистачає. Хочу представити ШИМ на базі Atiny13 якій до речі дуже простий але працює відмінно, але як завжди у кожній бочці меду є крапля дьогтю, присутня вона і тут. Схему розробили на іншому форумі hardlock.org.ua/viewtopic.php?t=11&sid=9...6a5d024f317c4c92f34a там багато варіантів прошивок під різні потреби одну з них я особисто і успішно використовую, але зробив управління на двигун з якірною та статорною обмотками вийшло де що цікаве і зовсім не потрібне, двигун починає крутитися навіть при нульовому положенні регулятору ШИМ, а причина цьому постійна наявність коротких імпульсів навіть коли за схемою він вимкнений. І саме це заважає нормальній роботі пристрою. На нашому форумі я вже бачив подібну проблему з регулятором пічці для авто на PIC16F628A і завдяки шановному Soir ця проблема була успішно виправлена. Саме тому я ініціював цю тему окремо від інших бо не зважаючи на схожі проблеми використано інший процесор якій на теперішній час є дуже привабливим завдяки відносно низькій ціні та популярністю. Чого я хочу плавний пуск від нуля до встановленого рівня ШИМ, та коректну роботу, це відсутність будь яких імпульсів на виході як шо не активовано режим роботи, і диапазон від нуля до 100%.

Увійдіть до облікового запису, щоб писати повідомлення.

І знову ШИМ 15 лют. 2023 21:09 #2

• Soir
  • Soir аватар
  • Оффлайн
  • Moderator
  • Дописи: 13512
  • Подякували: 5143
  • sxem.org 2019,2021 Respect Author
Трохи детальніше опишіть завдання. Яка частота, яка швидкість наростання і зменшення ширини при включенні/відключенні...
Останнє редагування: 15 лют. 2023 21:09 від Soir.
Користувачі які сказали Дякую: rar

І знову ШИМ 15 лют. 2023 21:37 #3

• rar
  • rar аватар
  • онлайн
  • Harness is online
Час зростання десь 4 секунди, після відключення не принципово можна так само, а можна й просто стоп без затримок. З частотою все складніше двигун де що співає про те це не критично як би можна було закласти одразу де кілька частот а обирати наприклад перемиканням на землю чи на плюс вільні виводи то було б чудово, но у тому то і річ що це можна зрозуміти тільки експериментальним шляхом. Я прошивав з архіву у плані частоти співу не дуже гучно зменшити чи підняти не знаю, як що можна де кілька варіантів наприклад меншу навпіл і таку саму як у файлі головне відсутність шиму коли його не має бути. Що до ШИМу при включенні мінімальний наприклад 10% у крайньому положенні регулятору 100%
Долучення:
Останнє редагування: 15 лют. 2023 21:40 від rar. Причина: граматична помилка

І знову ШИМ 15 лют. 2023 22:32 #4

• Soir
  • Soir аватар
  • Оффлайн
  • Moderator
4 різні частоти. Можете ще FUSE поміняти на 4.8 МГц і таким чином поділити на два. Тільки в цьому разі і час розгону збільшиться у двічі. Але для тестів підійде і такий спосіб, а потім вже можна все підігнати у прошивці.
Зважте, що при великій частоті може грітись транзистор.
Долучення:
Останнє редагування: 20 лют. 2023 09:14 від Soir. Причина: Оновлення прошивки

І знову ШИМ 15 лют. 2023 22:39 #5

• rar
  • rar аватар
  • онлайн
  • Harness is online
Дуже дякую, вранці спробую бо все на роботі та й для роботи. Потім проінформую про результат, можливо ще комусь згодиться.

І знову ШИМ 16 лют. 2023 18:42 #6

• rar
  • rar аватар
  • онлайн
  • Harness is online
Все встановив, та перевірив. Працює чудово як треба, стабільно та чітко. Найкраще мені сподобалась максимальна частота ШИМу, хоча звісно перевірив усі варіанти, двигун не співає обертовий момент на валу не падає, або майже не падає. Ще раз дуже дякую шановному Soir за допомогу. Уся ця конструкція призначалася на привід каруселі установки вакуумного напилення радянського виробництва УВН71, де цей вузол дуже примітивний і не має жодної стабільності. Так що ви зробили добру справу і внесок у обороноздатність держави. Дякую!
Долучення:

І знову ШИМ 19 лют. 2023 20:11 #7

• rar
  • rar аватар
  • онлайн
  • Harness is online
Доброго вечора, як я і писав все працює чудово але потрібно збільшити час плавного пуску та останову до 10 секунд бо карусель має вагу а ремінь звичайне кругле гумове кільце, і я бачу що затримки у 4 секунди не досить. Саме тому прошу вас шановний Soir обновити файл з прошивкою, звісно як буде час. Дякую.
Останнє редагування: 19 лют. 2023 20:15 від rar. Причина: пропуск необхідної інформації

І знову ШИМ 20 лют. 2023 09:17 #8

• Soir
  • Soir аватар
  • Оффлайн
  • Moderator
Оновив прошивку. Але цей параметр можна ввести в налаштування (як і частоту ШІМ) через EEPROM. Або можна зафіксувати частоту у прошивці (також можна в EEPROM), а джамперами вибирати затримку...

І знову ШИМ 20 лют. 2023 12:23 #9

• Oto
  • Oto аватар
  • Оффлайн
  • Moderator
  • Дописи: 2499
  • Подякували: 1087
  • Site Sponsor 2017 Author sxem.org Sponsor 2019
rar пише:
Все встановив, та перевірив. Працює чудово як треба..

А там R11 у драйвері , без помилок намалёвано?
Інакше , якщо мотор працює, то для мене воно якось дивно на схемі.
Чи у того мотора, така мала потужність?
С росийским паспортом - мразь с засранными мозгами!

І знову ШИМ 20 лют. 2023 17:57 #10

• rar
  • rar аватар
  • онлайн
  • Harness is online
Так без помилок, справа у тому що опір який має якір суттєво меньший ніж у статору тому і поставив резистор він 50 ватний 300 ом з ползунком стоїть десь на 80-100 ом, до речі він там і стояв, а ще був і інший і завдяки зменшення або збільшення опору відбувалось регулювання обертів. Можу зробити скан з альбому, ну як що вам цікаво. Двигун доволі малої потужності працює у парі з редуктором. Двигун СЛ-367 32 ват 110 вольт.

І знову ШИМ 21 лют. 2023 17:38 #11

• rar
  • rar аватар
  • онлайн
  • Harness is online
Усім доброго вечора. Хочу ще раз висловити вдячність шановному Soir за допомогу, з затримкою у 10 секунд все робить як треба. Хочу додати декілька фото самого привода та заводську схему управління їм, схем насправді декілька проте основа одна що до живлення двигуна, щоб було зрозуміло чому я від неї відмовився.
Долучення:
Модератори: wolf2000, Vakula, Айнцвайдрайченко, Soir