Запрошуємо, Гість
Ім'я користувача: Пароль: Запам’ятати мене
  • Сторінка:
  • 1
  • 2

ТЕМА: Управление четырёх пиновым кулером или активное охлаждение для SSD M.2

Управление четырёх пиновым кулером или активное охлаждение для SSD M.2 03 груд. 2022 15:22 #1

• rar
  • rar аватар
  • Оффлайн
  • Harness is online
  • Дописи: 31
  • Подякували: 1
Вітаю шановне товариство. Не буду лукавить і скажу що цю тему я відкривав на іншому форумі, про те вона хоч і набрала більш ніж 500 переглядів немає жодної реакції від фахівців з програмного забезпечення, саме тому роблю це вже тут. Після придбання SSD типу M.2 постало питання про температурний режим його роботи, і як результат відповіді на це питання необхідність застосування радіатора, а враховуючи можливість підключення через PCIe перехідник, обмеження в розмірах тим самим зниження ефективності, яку можна підвищити багаторазово застосуванням примусового обдування, Просто кажучи кулера. Вибір упав на кулера, які застосовуються в ноутбуках, вони мають мінімальні розміри, хорошу продуктивність їх легко дістати.Існують як три пінові так і чотири пінові, для себе я вибрав чотири пінові. Чому саме такий? Їм легко керувати, не потрібно силових ключів, і є окремий датчик оборотів, та й просто мені потрапила пара таких з розміром 40*40*5 мм.Грунтуючись на статті hardlock.org.ua/viewtopic.php?f=9&t=12#p35 я накидав схему пристрою. У ній так само реалізовані паразитне підключення термодатчика, і ланцюги контролю таходатчика, на увазі, що для управління необхідний ШІМ сигнал логічного рівня, він надходить безпосередньо на кулер. Вільний порт мікроконтролера можна використовувати для візуальної індикації швидкості обертання або температури, приблизно так зі збільшенням швидкості (або температури) збільшується частота миготіння світлодіода.Використання busser вважаю корисним і необхідним, щоб уникнути перегріву внаслідок виходу з ладу самого вентилятора. Загалом всі хотілки по цьому пристрою. Тепер найголовніше це програма! Писати їх я не вмію (на жаль) тому й звертаюся до вас, за допомогою у реалізації коду для цього проекту. Я ж можу у свою чергу гарантувати швидку реалізацію в "залізі" та розведення друкованої плати. Так що приєднуйтесь до обговорення та реалізації.
Долучення:
Увійдіть до облікового запису, щоб писати повідомлення.

Управление четырёх пиновым кулером или активное охлаждение для SSD M.2 03 груд. 2022 15:28 #2

• rar
  • rar аватар
  • Оффлайн
  • Harness is online
Для розуміння роботи 4-х пінового вентилятора посилання на корисне відео Особливо було цікаве питання про частоту генерації ШІМ, практично всі у кого питав не знають, та загалом те й не цікавить це їх. Одне запитання, а навіщо тобі це і чи варто так морочитися? А ось у даному проекті це один із основних параметрів, частота ШІМ 25 кГц.

Управление четырёх пиновым кулером или активное охлаждение для SSD M.2 03 груд. 2022 17:59 #3

• Soir
  • Soir аватар
  • онлайн
  • Moderator
  • Дописи: 13638
  • Подякували: 5172
  • sxem.org 2019,2021 Respect Author
Не зовсім зрозумів алгоритм роботи МК, прошу зробити більш детальний опис. Опис саме алгоритму роботи програми.
Схожі розробки на форумі вже є. Подивіться тут. Можна взяти за основу.
Користувачі які сказали Дякую: rar

Управление четырёх пиновым кулером или активное охлаждение для SSD M.2 03 груд. 2022 20:05 #4

• rar
  • rar аватар
  • Оффлайн
  • Harness is online
Спробую сформулювати ТЗ, спираючись на данні з відкритих джерел сказано що, NVMe M.2 у простої можуть нагріватися до 60 градусів а під час навантаження більше 100, при цьому безпечним вважається температура не більш 80 градусів. Моя особиста думка що за основу можна взяти температуру для початкового запуску кулера на рівні 50 градусів а далі з ростом температури як що він є наростають і оберти кулеру де при 80 градусах оберти мають максимальне значення. Світлодіод показує активну роботу кулера скажемо так 50 градусів один спалах 3 секунди пауза, 60 один спалах 2 секунди пауза, 70 один спалах 1 секунда пауза, 80 градусів один спалах 0,5 секунди пауза, при температурі вище 80 горить постійно. Для busser алгоритм такий при включенні один короткий сигнал що означатиме запуск і справність приладу, при перевищені температурного режиму вище 80 градусів довгий сигнал у 2 секунди з паузой 5, 90 - 2 секунди 3 пауза, і 100 градусів 2 секунди сигнал 1 секунда пауза.Ще сигнал при несправності самого кулеру постійний сигнал. Що до ШИМ напевно простіше зробити покрокове управління 25%, 50%,75% та 100%.
Останнє редагування: 03 груд. 2022 20:12 від rar. Причина: пропуск необхідної інформації

Управление четырёх пиновым кулером или активное охлаждение для SSD M.2 03 груд. 2022 20:56 #5

• Soir
  • Soir аватар
  • онлайн
  • Moderator
rar пише:
Ще сигнал при несправності самого кулеру постійний сигнал.
Яким чином МК повинен знати про несправність кулера?
Що робити з сигналом TACH?
Як повинен поводитись пристрій при несправності датчика температури?

Бузер повинен бути з вбудованим генератором.
І я ще не впевнений, що на все вистачить ресурсів обраного МК.

Управление четырёх пиновым кулером или активное охлаждение для SSD M.2 03 груд. 2022 21:30 #6

• rar
  • rar аватар
  • Оффлайн
  • Harness is online
Справність кулеру отримуємо саме через сигнал TACH, бузер можна ставити з генератором як цо це зекономить частину коду, при несправності датчика температури просто як і у несправності кулеру, про те щоб відрізняти можна зробити щоб при несправності кулеру окрім звукового сигналу ще безперервно світив світлодіод.

Управление четырёх пиновым кулером или активное охлаждение для SSD M.2 03 груд. 2022 22:04 #7

• Soir
  • Soir аватар
  • онлайн
  • Moderator
rar пише:
Справність кулеру отримуємо саме через сигнал TACH
Опишіть детально, як саме?

rar пише:
бузер можна ставити з генератором як цо це зекономить частину коду
Справа навіть не в коді, а в фізичних можливостях самого МК.

rar пише:
при несправності датчика температури просто як і у несправності кулеру, про те щоб відрізняти можна зробити щоб при несправності кулеру окрім звукового сигналу ще безперервно світив світлодіод.
Я мав на увазі що повинен робити кулер при несправності датчика температури?

А по коду - може не вистачити пам'яті МК на таку сигналізацію. Але це вже подивлюсь пізніше, коли повністю розберемось з алгоритмом.
Проект, який я наводив у якості прикладу, використовує 100% пам'яті ATTINY13. А він дещо простіший, ніж потрібен вам. Тому, швидше за все, прийдеться або щось спрощувати, або брати МК з більшими можливостями.
Останнє редагування: 03 груд. 2022 22:05 від Soir.

Управление четырёх пиновым кулером или активное охлаждение для SSD M.2 04 груд. 2022 11:49 #8

• rar
  • rar аватар
  • Оффлайн
  • Harness is online
Я розумію що коли на кулер подається відповідний ШІМ він призводить до обертання і на виході ТАСН генеруються відповідно імпульси саме наявність цих імпульсів і доводить що кулер працює, а як що вони відсутні попри наявності відповідного ШІМ то не справен. Що до не справності або відсутності датчика температури можна включити кулер на повну потужність 100% та пи наявності бузеру і постійного сигналу, навряд хто захоче працювати на ПК у такому режимі,про те такий алгоритм буде не зайвим. Так я розумію що доволі великий об'єм коду зжере саме індикація режимів але ж вона дуже корисна бо пристрій ми не бачимо і не чуємо його роботи і як що неможливо усе реалізувати на ATtiny13 то можна взяти і більш потужний ATTINY45-20SUR

Управление четырёх пиновым кулером или активное охлаждение для SSD M.2 04 груд. 2022 14:26 #9

• Soir
  • Soir аватар
  • онлайн
  • Moderator
rar пише:
Я розумію що коли на кулер подається відповідний ШІМ він призводить до обертання і на виході ТАСН генеруються відповідно імпульси саме наявність цих імпульсів і доводить що кулер працює, а як що вони відсутні попри наявності відповідного ШІМ то не справен.
Я не про це, це мені зрозуміло, у цілому. Але є, звичайно, і нюанси. Не зрозуміло, чи повинна програма слідкувати за частотою цих імпульсів. Чи повинна відстежувати відповідність частоти імпульсів до встановленої швидкості обертання. Скільки часу відсутності імпульсів можна вважати за несправність кулера. Від цих нюансів залежить і вибір МК.

Управление четырёх пиновым кулером или активное охлаждение для SSD M.2 04 груд. 2022 19:54 #10

• rar
  • rar аватар
  • Оффлайн
  • Harness is online
Як що в ідеальному варіанті то так зв'язок між ШІМ та імпульсами має бути лінійним та відповідним, про те це не сервопривод і немає сенсу у жорсткому контролі на відповідність до обертів, достатньо відслідковувати їх наявність але у реальному часі відсутність навіть протягом 10 секунд можна вважати несправністю.

Управление четырёх пиновым кулером или активное охлаждение для SSD M.2 04 груд. 2022 20:43 #11

• Soir
  • Soir аватар
  • онлайн
  • Moderator
Добре. Завтра подивлюсь, що виходить. Якщо якось спростити сигналізацію, то можливо все поміститься і в цей МК.

Управление четырёх пиновым кулером или активное охлаждение для SSD M.2 05 груд. 2022 16:32 #12

• Soir
  • Soir аватар
  • онлайн
  • Moderator
Поки що виходить наступне.
Пам'яті на все не вистачає. Тому обмежив сигналізацію тільки помилок.
У разі помилки кожні 5 сек мигає світлодіод:
1 раз - помилка датчика температури;
2 рази - температура 80,0 градусів, або вища;
3 рази - впродовж 10 сек не прийшов ні один імпульс з тахометру.
Якщо помилок більше однієї, то саме такими є і пріоритети помилок.
Якщо є хоча б одна помилка, то бузер видає короткі сигнали.

Перемикання ширини ШІМ по ступенях температури не зовсім вдале рішення, на порозі ШІМ може перестрибувати кожну секунду туди-назад. Тому потрібно або ще вводити гістерезис, або перерахунок ширини імпульсів в залежності від температури (так реалізовано в цій версії прошивки).
В самому вентиляторі ще можуть бути власні обмеження на швидкість (як правило, мінімальну) обертання.
Долучення:
Останнє редагування: 18 груд. 2022 16:22 від Soir. Причина: Оновлення прошивки

Управление четырёх пиновым кулером или активное охлаждение для SSD M.2 05 груд. 2022 17:17 #13

• rar
  • rar аватар
  • Оффлайн
  • Harness is online
Дуже дякую такий алгоритм мені до вподоби та цілковито прийнятний. Я подивився роботу поки що у протеусі єдиний нюанс при несправності датчику температури ШІМ пропадає зовсім а треба навпаки запуск на максимальний рівень. І ще одне наскільки я розумію частота ШІМ повинна бути фіксованою а змінюється саме тривалість періоду от тут відео де більш зрозуміле пояснення

Управление четырёх пиновым кулером или активное охлаждение для SSD M.2 05 груд. 2022 17:25 #14

• Soir
  • Soir аватар
  • онлайн
  • Moderator
rar пише:
при несправності датчику температури ШІМ пропадає зовсім а треба навпаки запуск на максимальний рівень.
І що на виході PWM в симуляторі?

rar пише:
І ще одне наскільки я розумію частота ШІМ повинна бути фіксованою а змінюється саме тривалість періоду
А хіба частота не фіксована?

Управление четырёх пиновым кулером или активное охлаждение для SSD M.2 05 груд. 2022 17:53 #15

• rar
  • rar аватар
  • Оффлайн
  • Harness is online
Запустив ще раз в симуляторі і диво все як треба, але чи то щось не прописало чи помилка якась була, але можу присягнути що замість меандру була пила, а частота змінювалася зі зміною температури, саме тому і написав. Тому дякую ще раз буду пробувати у залізі, я так розумію згідно моєї схеми.

Управление четырёх пиновым кулером или активное охлаждение для SSD M.2 05 груд. 2022 18:03 #16

• Soir
  • Soir аватар
  • онлайн
  • Moderator
Короткочасно пила може з'явитись, якщо змінити частоту розгортки осцилографа (розтягнути). З урахуванням того, що симуляція цього проекту досить важка для Proteus, це може спостерігатись деякий час.
Те ж саме стосується і вимірювання частоти. Якщо, наприклад, ШІМ тільки запустився, то першу секунду покази частоти можуть бути меншими. А секунда в симуляторі може бути як десять реальних.
Останнє редагування: 05 груд. 2022 18:04 від Soir.

Управление четырёх пиновым кулером или активное охлаждение для SSD M.2 18 груд. 2022 01:26 #17

• rar
  • rar аватар
  • Оффлайн
  • Harness is online
На решті я таки спромігся зібрати цю схему і хочу поділитися результатом. Програма працює, і це головне, але в схему потрібно внести корективу вона стасується виводів 5 та 6 їх у схемі необхідно поміняти місцями тобто 5 це TACH, а 6 це PWM. Ще одне спостереження, кулер починає обертатися коли довжина ШИМ становить мінімум 25%, тому і рахувати треба не від нуля а від 25 до 100% Ще хочу попросити зробити ще одну прошивку для пасивного бузера тому є дві причини, перша не завжди є у наявності і менш розповсюджені, а друга причина серед пасивних звуковипромінювачів суттєво більший ряд, починая від стандартних до тих які використовують у мобільних телефонах. Ще раз дякую за допомогу.

Управление четырёх пиновым кулером или активное охлаждение для SSD M.2 18 груд. 2022 16:27 #18

• Soir
  • Soir аватар
  • онлайн
  • Moderator
rar пише:
стасується виводів 5 та 6 їх у схемі необхідно поміняти місцями тобто 5 це TACH, а 6 це PWM.
Ні, це неможливо. Точніше, в цьому разі частота ШІМ не зможе бути 25 кГц. Десь трохи більше 18 кГц, або приблизно 37 кГц, якщо подвоїти тактову частоту.

rar пише:
рахувати треба не від нуля а від 25 до 100%
Змінив.

rar пише:
Ще хочу попросити зробити ще одну прошивку для пасивного бузера...
У МК недостатньо ресурсів для цього.

Управление четырёх пиновым кулером или активное охлаждение для SSD M.2 18 груд. 2022 17:17 #19

• rar
  • rar аватар
  • Оффлайн
  • Harness is online
Зрозуміло, виводи у програмі міняти не треба, а треба у малюнку схеми, я забув про це написати. Раз не вистачає ресурсів то нічого не поробиш буду використовувати стандартний звуковипромінювач з генератором. Малюнок я підправив а от як його виставити у форум не зрозумів бо немає відповідного поля для вставки.

Управление четырёх пиновым кулером или активное охлаждение для SSD M.2 18 груд. 2022 20:21 #20

• Soir
  • Soir аватар
  • онлайн
  • Moderator
rar пише:
Малюнок я підправив а от як його виставити у форум не зрозумів бо немає відповідного поля для вставки.
Поле є - Долучення, Додати файл. Внизу під полем для тексту повідомлення. Малюнок Ви вже вставляли раніше. Перевірте, щоб він відповідав Правилам форуму, розділ 3.

Управление четырёх пиновым кулером или активное охлаждение для SSD M.2 19 груд. 2022 20:01 #21

• rar
  • rar аватар
  • Оффлайн
  • Harness is online
Відкоригована схема відповідно до програмного коду.
Долучення:

Управление четырёх пиновым кулером или активное охлаждение для SSD M.2 22 груд. 2022 19:45 #22

• rar
  • rar аватар
  • Оффлайн
  • Harness is online
З дозволу шановного Soir хочу продовжити тему керування чотирьох пінових кулеров, які використовуються у серверах. Зараз техніка особливо сервера дуже швидко старіють і стають доступними для усіх бажаючих як кладязь високоякісних запчастин таких як: блоків живлення, електронних елементів і звісно кулеров. Вони надзвичайно потужні та ефективні, мають безліч видів, від звичних до спарених. Але є у них одна спільна риса, це чотирьох пінове підключення, завдяки якому є можливість керувати обертами не використовуючи потужних транзисторів, а ще відслідковувати роботу за допомогою вбудованого таходатчика. Мені дісталась де яка кількість таких кулеров і виникло бажання максимально використовувати їх потенціал. Спираючись на позитивний досвід отриманий завдяки шановному Soir у реалізації системи охолодження для SSD M.2, накидав схему де збережені основні елементи управління та контролю. Основна ідея це регулювання обертів за допомогою напруги потенціометром або подачею від 0 до 5 вольт на відповідний пін мікроконтролеру який формує ШИМ сигнал, а сигнал таходатчика кулера використовувати для контролю роботи та виникнення аварійних ситуації зупинки кулеру в наслідок поломки. Враховуючи на те що багато кулеров мають парне виконання то й контроль необхідний обох по окремих входах, як що використовувати в одинарному виконанні можна встановити перемичку між двома входами таходатчика МК. Таким чином схема стає універсальною. Як я бачу роботу індикатору аварії спалахами світлодіоду один спалах на 1,5 секунди як що відсутні імпульси з мотору 1, та подвійний спалах на ті самі 1,5 секунди як що відсутні імпульси з мотору 2. А як що немає імпульсів з обох світлодіод горить постійно.

Управление четырёх пиновым кулером или активное охлаждение для SSD M.2 23 груд. 2022 14:21 #23

• Soir
  • Soir аватар
  • онлайн
  • Moderator
Прошивка і проект в архіві. Ваш опис роботи недостатньо детальний, можливо щось потрібно буде підправити - пишіть.

P.S.
Зверніть увагу на призначення виводів МК. Деякі можна змінити.
Долучення:
Останнє редагування: 24 груд. 2022 16:14 від Soir. Причина: Оновлення прошивки

Управление четырёх пиновым кулером или активное охлаждение для SSD M.2 23 груд. 2022 17:53 #24

• rar
  • rar аватар
  • Оффлайн
  • Harness is online
Все добре, але є декілька побажань. Перше як що потенціометр у положенні нуль то на піні PWM теж нуль генерації немає, як тільки напруга зросте до 0,2-0,5 вольта то на піні PWM з'являється ШИМ з 10% заповненням, а далі лінійно до максимального значення. Що до індикації аварійного режиму бажано скоротити час очікування з датчика зменшити до 5 секунд, а спалах зробити у співвідношенні 1 секунда до 2 секунд це мотор 1, другий мотор 1 секунда світить, 0,5 пауза 1 секунда світить 2 секунди пауза. Як що оба разом аварія змін не потребує так і залишити світить постійно

Управление четырёх пиновым кулером или активное охлаждение для SSD M.2 23 груд. 2022 20:20 #25

• Soir
  • Soir аватар
  • онлайн
  • Moderator
rar пише:
Все добре, але є декілька побажань.
Прошивку оновив, але не зрозумів про індикацію.
rar пише:
а спалах зробити у співвідношенні 1 секунда до 2 секунд це мотор 1, другий мотор 1 секунда світить, 0,5 пауза 1 секунда світить 2 секунди пауза.
Що тут відноситься до першого мотору, що до другого, коли світить, коли ні...? Розділіть речення.
  • Сторінка:
  • 1
  • 2
Модератори: wolf2000, Vakula, Айнцвайдрайченко, Soir